Dainius Elertas „Jūros skonis: žūklė Lietuvos priekrantėje 1900–1944 m.“

Pradiniu postūmiu imtis antologijos buvo siekis publikuoti Lietuvos jūrų muziejaus rinkinyje saugomus Aloyzo Každailio ir Edmundo Mačiulaičio etnografinių ekspedicijų Šventosios apylinkėse užrašus. Lietuvos pajūrio ruože gyventa tikrų „jūros žmonių“ ir būta savitos „pajūrio žvejų kultūros“. Iki šiol tokia gyvensena ir jų buitis menkai pažinta. Šioje knygoje pirmą kartą vienoje vietoje pateikiami autentiški amžininkų, liudininkų, tyrinėtojų pasakojimai apie tradicinę jūrinę žūklę 1900–1944 metais. Daugiabalsėje panoramoje skleidžiasi kasdienybės įvairovė: nuo tragiškų likimo vingių iki džiaugsmingų akimirkų, nuo gyvenamosios aplinkos iki ryškių charakterių, nuo žūklės iki tradicinės virtuvės ypatybių. Atspindėta ir ne tokia patraukli žvejų gyvenimo pusė – dalyvavimas kontrabandoje, dažnos žūtys jūroje, elgesys su jūros gyvūnais. Skelbiami Palangos ir Klaipėdos krašto pajūrio žvejų šeimų sąrašai padės ieškantiesiems savo šaknų. Antologija praturtinta unikaliomis fotografijomis ir kitais vaizdais iš įvairių Lietuvos muziejų rinkinių. Daugelis iš jų iki šiol nebuvo skelbta.

Sudarytojas: Dainius Elertas
Redaktorė: Romualda Nikžentaitienė 
Dizainerė: Monika Milinė
Išleido: Lietuvos jūrų muziejus
Spausdino: UAB BALTOprint
Išleidimo metai: 2021
Viršelis: kietas
Puslapių skaičius: 559
Kalba: lietuvių (santrauka anglų kalba)
ISBN 978-609-8295-04-7
Leidinio kaina – 25,00 Eur

Trikampėliai
Galerija